Bolagsskatten 2022 är 20,6%. I Sverige har bolagsskatten under de senaste årtiondena genomgått stora förändringar. Från en bolagsskatt på 52% under 80-talet till en rejäl sänkning 2021 vilket gör att den idag ligger på 20,6%. Men vem måste egentligen betala bolagsskatt? Det kommer vi gå igenom i denna blogg! Låt oss starta med en snabb genomgång vad bolagsskatt är för något.
Vad är bolagsskatt?
Bolagsskatt, eller corporate tax som det heter på engelska, är en skatt som betalas på vinsten som företaget har gjort under det gångna räkenskapsåret. Endast aktiebolag, ekonomiska föreningar, ideella föreningar och stiftelser är skyldiga att betala bolagsskatt. Men främst brukar man tala om aktiebolag eller ekonomiska föreningar när man talar om bolagsskatt. Enskilda näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag betalar alltså inte bolagsskatt på sin vinst. Istället betalar varje ägare skatt på sin del av vinsten.
Preliminär skatt
Bolagsskatten betalas månadsvis enligt en deklarerad preliminärskatt som baseras på en uppskattad vinst i företaget som lämnas i den preliminära inkomstdeklarationen. Efter räkenskapsåretsslut ska du lämna in en inkomstdeklaration som beskriver resultat efter det gångna året. Preliminärskatten matchas då mot den verkliga skatten och man kan då komma att antingen behöva betala restskatt eller få skatteåterbäring.
Om man märker att företaget presterar bättre eller sämre under året kan man anmäla det till Skatteverket för att ändra preliminärskatten. Men för att göra en ändring måste man skicka in en preliminär inkomstdeklaration på nytt som redovisar uppskattad vinst i företaget. Om du märker att det skiljer sig mycket mellan den uppskattade vinsten och det nuvarande resultatet är det viktigt att agera i tid så man slipper betala massor av restskatt i slutet av räkenskapsåret.
Om prisskillnaden är på mer än 30% är det ett krav från Skatteverket att anmäla och lämna in en ny preliminär inkomstdeklaration. Det finns även ett krav för hur lite skillnad det kan finnas för att lämna in en ny anmälan. Prisskillnaden får inte understiga ett prisbasbelopp. Prisbasbeloppet för 2022 är 48 300 kr.
Bolagsskatt genom åren i Sverige
Bolagsskatten i Sverige har genomgått stora förändringar genom åren. Under 1980-talet låg bolagsskatten på hela 52%. Det fanns då även en vinstdelningsskatt som de främsta företagen skulle betala för att finansiera löntagarfonderna. Vilket resulterade för vissa en total bolagsskatt på 57%. Sedan början av 1990-talet har det skett en skattereform i Sverige där man sänkte skatten från 52% ner till 30%. I samband med skatteomläggningen tog man även bort den tidigare vinstdelningsskatten som fanns. Efter 90-talet har skatten fortsatt att sjunka tills idag med en bolagsskatt på 20,6%.
Sänkt bolagsskatt 2021
2021 sänktes bolagsskatten ytterligare från 21,4% till 20,6%. 2022 ligger bolagsskatten fortfarande på 20,6%.
Räkna ut bolagsskatt
Vid räkenskapsåretsslut ska alla företag göra ett bokslut. Det är vid bokslutet som man även räknar ut bolagsskatten. Skatten beräknas på företagets skattemässiga resultat. Med det menas vinsten som företaget har gjort efter att alla skattemässiga justeringar har gjorts. Så på det skattemässiga resultat tar man 20,6% (bolagsskatten 2022). Om det har gått dåligt för företaget och man har gått minus betalar man ingen bolagsskatt till Skatteverket. Skiljer sig resultatet mot preliminärskatten kan man antingen få tillbaka eller behöva betala mer till Skatteverket.
Sammanfattning
Har du fler funderingar kring bolagsskatt? Tveka inte på att höra av dig till oss! På Commit Accoutning brinner vi för att hjälpa företag optimera processer och hitta rätt lösningar för att hjälpa företag framåt. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation genom att klicka på knappen nedan!