Lön i företag kan se olika ut beroende på vilken företagsform man har. Driver man exempelvis en enskild firma kan man inte ta ut någon lön till sig själv. Istället får man göra egna uttag. Driver du aktiebolag får du däremot ta ut en egen lön. I denna blogg kommer vi gå igenom hur du som företagare kan tänka kring lön både för dig själv men även för anställda.

Lön till dig som företagare

Lön i enskild firma

Som nämnt ovan kan man inte ta ut någon lön i enskild firma. Istället får man göra personliga uttag. Detta eftersom du inte anses som anställd i företaget. Företagets vinst kommer istället beskattas. Uttagen som du gör i företaget ska alltid redovisas. Det är viktigt att du spara pengar så du kan betala skatten och sociala avgifter i slutet av året. Sociala avgifter i enskilda firmor kallas för egenavgifter.

Att veta hur mycket man ska betala i skatt och egenavgifter kan vara klurigt när man driver enskild firma. Det gäller därför att hålla koll så man inte gör för stora uttag under året. Normalt sett brukar skatten och egenavgifterna uppgå till 40-45% av nettointäkterna.

Lön i Handelsbolag

Detsamma gäller i handelsbolag! Man kan alltså inte ta ut någon lön som delägare i ett handelsbolag. När du tar ut pengar för privat bruk som delägare kallas det för eget uttag. Alla uttag som görs i företaget ska bokföras. Du kommer inte bli beskattad för det egna uttaget. Istället kommer du betala skatt på din del av vinsten som bolaget gör.

Lön i aktiebolag

I ett aktiebolag räknas du däremot som en anställd i företaget och får därför lön precis som dina anställda. Lönekostnaden för dig blir alltså en faktisk kostnad i företaget som sänker företagets resultat. Hur mycket man ska ta ut i lön i ett aktiebolag kan vara knepigt.

Genom att planera hur mycket du tar ut i lön i aktiebolaget kan du maximera utdelningen i bolaget. Ett sätt att planera sin lön är att sätta ett maxbelopp för lönen så att den inte överstiger gränsen för statlig skatt. För att få betala kommunalskatt på din inkomst 2022 får din årslön inte överstiga 554 900 kr. Vilket betyder att du kan ta ut 46 200 kr i månaden som lön. Överstiger man gränsbeloppet för kommunalskatt  med bara en enda krona måste man betala statlig skatt som är 20% mer!

Lön till anställda

I Sverige finns inga särskilda bestämmelser för minimilöner till anställda om man inte är bunden till kollektiv- eller hängavtal. Man kan alltså komma överens med sina anställda om vilken lön som helst. Vanligen betalar man sina anställda med en fast månadslön eller timlön. Det finns även rörliga löner som beror på resultat eller omsättning i företaget vilket är speciellt vanligt inom sälj jobb där de anställda får en viss provision baserat på säljresultat.

Det är arbetsgivaren uppgift att betala ut lön till de anställda. Antingen vid månadensslut eller månaden efter lönen har tjänats in. När löneutbetalningen sker ska man bifoga ett lönebesked. Lönebesked måste innehålla vissa uppgifter:

  • Datum för löneutbetalningen
  • Vem det gäller (personuppgifter)
  • Bruttolön (lön före skatt)
  • Nettolön (lön efter skatt)
  • Skatteavdrag (% och i kr)
  • Hur lönen ska betalas ut
lönehantering

Bokföring av anställdas löner i företaget

När du betalar ut löner till dina anställda ska du även bokföra löneutbetalningarna och betala in skatt och sociala avgifter till Skatteverket. Det första du ska göra är att räkna ut vad lönen kommer hamna på för den anställda du ska betala. Bifoga sedan lönebeskedet och betala ut nettolönen till den anställda. Därefter bokför du löneutbetalningen och betalar skatten och de sociala avgifter till Skatteverket. När det är gjort är sista steget att bokföra skatten och de sociala avgifterna som du betalade.

Nya regler kring arbetsgivardeklaration

Sedan 2019 måste alla företag redovisa utbetalningar och skatteavdrag för varje anställd varje månad i arbetsgivardeklarationen. Detta ersatte de tidigare årliga kontrolluppgifter.

Sammanfattning

Lön till dig som företag kan alltså se väldigt annorlunda ut beroende på vilken företagsform ditt företag har. Har man även anställda i företaget är det ditt ansvar som arbetsgivare att se till så lönerna blir utbetalda och bokförs korrekt. Alternativt kan man ta in extern hjälp som sköter all löneadministration och bokföring.

Har du fler frågor kring löneutbetalning är det bara att höra av dig till oss! Vi erbjuder enstaka tjänster samt skräddarsydda paket som innehåller både redovisning, bokföring, bokslut och löneadministration. Unikt framtaget efter ditt företags behov. Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation genom att klicka på knappen nedan!